Reisebrev fra Internoise 2024

Jeg, Bernt Mikal Larsen, deltok på Internoise i Nantes i år og vil nedenfor oppsummere noen av mine inntrykk.

Åpningsseremonien var en flott og nesten magisk opplevelse. Det var musikkinnslag med faglige gode forklaringer på lyd fra instrumenter, og egenfrekvenser ble demonstrert ved å svinge et tau og få fram ulike bølgelengder. Flott kreativitet som ga en veldig fin start på konferansen.

Presentasjoner av etterklangstid og støy fra tekniske installasjoner i klasserom i skoler, viser at noen land har store utfordringer og de har ikke de samme velfungerende gode grenseverdiene vi har i Norge. Da kjente jeg at jeg tenkte gjennom at utfordringer og grenseverdier eller mangel på grenseverdier henger sammen. Man ser også hvor viktig det kan være å samarbeide eller utveksle erfaringer internasjonalt. Jeg har oppfattet at vi heldigvis har grenseverdier i Norge som ser ut til å gi gode læringsmiljø i skoler for framtidige generasjoner.

Det var tydelig at lavfrekvent støy er en utfordring i mange land, blant annet mht trinnlyd for etasjeskillere. I Norge har det slik jeg tenker ikke skjedd så mye mht å justere krav eller løsninger, for bedre å ivareta dette forholdet. Andre land viste tydelig at «stort hulrom» i overgolv eller himling er det viktige og vesentlige tiltaket for å redusere lavfrekvent støy. Dette krever mer plass og tykkere konstruksjoner, og jeg tenker det er en viktig avklaring som bør tas tak i framover for å oppnå gode lydforhold. Det er mitt inntrykk at det med dagens grenser er en del sjenanse mht. trinnlyd mellom etasjer i leilighetsbygg i vårt land. Det var oppmuntrende og positivt å høre på norsk innlegg under konferansen hvor det ble holdt fram at det er viktig å få implementert grenseverdier i 2019-utgaven av NS 8175 i norsk regelverk.

I Norge har vi mye erfaring med trekonstruksjoner. Jeg hadde en presentasjon om trinnlyd fra takterrasser, både et tilfelle med himling opplagret i Sylomerhengere og med himling i eget, separat bjelkelag. For interesserte var tittelen: «Impact noise from roof terrace – elastic ceiling in Sylomer hangers and free ceiling». Både leverandør av Sylomerhengere og tilhørere fant dette interessant. Tilhørere fra Frankrike ga til meg uttrykk for at de ikke hadde mye erfaring med trekonstruksjoner. Etter mitt syn er det derfor viktig å få fram hva som kan oppnås med trekonstruksjoner og hvilke løsninger som kreves. Leverandører kan også motiveres til å forbedre løsninger ytterligere, for eksempel mht. himlinger opplagret i vibrasjonsdempere. Når vi er i en tid med stort fokus på trekonstruksjoner, er det både fint og viktig at Norge kan bistå med erfaringstall på dette hva angår lydforhold.

I mange år har man på konferanser snakket mye om kontorlandskap og akustisk regulering av slike arbeidsfellesskap. Mitt andre innlegg tok opp lydisolasjon i kontorbygg og forhold rundt konfidensialitet, personvern og håndtering av sensitiv informasjon. Innlegget hadde tittelen: «Sound insulation in different kinds of offices – what is needed for different situations». I Norge har vi et lovverk som skiller mellom «nødvendig deling av informasjon for å drøfte en sak» og det vi kaller «unødvendig spredning». Problemstillingen som omhandler unødvendig spredning gjelder både til ansatte som ikke arbeider med en sak direkte og mot klienter. Innlegget jeg holdt handlet om å belyse denne problemstillingen, og at god nok lydisolasjon mht. konfidensialitet bør omfatte en del situasjoner som både legekontor, advokatkontor, administrasjon i skoler/barnehager, sosialtjenester, familiekontor samt bank og forsikring. Forhold som gjelder lydisolasjon vil være en viktig del av framtidens kontorbygg, for å ivareta lovverk på best mulig måte, slik jeg ser dette.

Når Internoise har mange deltakere fra ulike land, gir konferansen den positive muligheten til å få innspill og erfaringer fra ulike land hvor det jobbes med støy veldig bredt, også innenfor felt vi ikke arbeider like mye med i Norge. Jeg synes innlegg om støy og mental helse er veldig interessant, og det var innlegg om dette med erfaringer fra ulike bygg i utland. Naturlige lyder som «fuglekvitter» viser seg å bidra positivt til mental helse for beboere i leilighetsbygg. Når det i vår tid urbaniseres ganske mye, tenker jeg at det mht. lydbildet i nye bydeler bør være et vesentlig fokus på å bevare natur og sørge for at naturlige lyder er tilstede mht. å gi forhold som er viktige for helse og velvære.

Når man er på en konferanse som Internoise ser man også mange flotte plott av beregninger. Jeg tenker vi iblant må påminne oss selv om at en beregning er med antakelser og forutsetninger, og gir ikke alltid det hele og fulle bildet av den komplekse virkelighet. Det som er interessant og flott i akustikk-faget er at beregninger kan sammenholdes og sjekkes mot målinger, og at man stadig kan være i en «loop» med justeringer/forbedringer hvis beregninger og antakelser ikke stemmer godt nok med målinger. På den måten kan det stadig være mye å lære. Det er etter mitt syn en viktig ting å ha i ryggmargen at vi vurderer om beregninger er realistiske og stemmer med virkeligheten. Fine plott er bra på mange måter og det ligger selvsagt mye arbeid bak slike, når de stemmer med virkeligheten føles det «ekstra godt».

Jeg ønsker å takke NAS for reisestøtte mht. å delta på konferansen. Det er oppmuntrende å se at fokuset på støy og deltakelsen ser ut til å bli høyere for hvert år. Internoise i år hadde omtrent 2000 deltakere. Ikke minst er det en stor jobb å arrangere slike konferanser, hvor man i et fagmiljø får verdifulle muligheter til å utveksle erfaringer og lære nye ting.

MVH
Bernt M. Larsen
Muliconsult