2025

Akustisk Laboratorium ved NTH innviet for 60 år siden!

Ved forsker Truls Berge, SINTEF Digital

Undertegnede satt og leste boka som ble utgitt til SINTEF sitt 75 års jubileum den 27 januar i år og ble plutselig klar over at Akustisk Laboratorium ved NTH ble innviet den 22 mars 1965 med pomp og prakt, dvs. med selveste Kong Olav til stede. Vei var det ikke en «rund-dag» på 75 år som SINTEF feirer i år, men jeg tenkte at dette ikke kunne forbigås i stillhet. Som tenkt så gjort!

Selve institusjonen «Akustisk Laboratorium ved NTH» eksisterer jo ikke lenger som egen avdeling i SINTEF eller som eget institutt ved NTNU. Men vi er jo en gruppe akustikere ved både SINTEF og NTNU som i høyeste grad er aktive og holder fagfeltet levende, selv om vi geografisk ikke lenger er samlokalisert på Gløshaugen.

Jeg tok kontakt med Sara Martin, som er førsteamanuensis på NTNU og har bla. tatt over Jan Tro’s fagområde musikkteknologi. Sammen bestemte vi oss derfor å danne en liten arrangementskomité for å sørge for en skikkelig markering av jubileet. Å feire det akkurat på datoen var ikke mulig, da 22 mars 2025 var en lørdag. Så dagen som ble valgt var fredag 4.april.

Basert på input fra diverse personer med lang fartstid i miljøet, som vår gode kollega Truls Gjestland, laget vi en liste over personer med tilknytning til akustikkmiljøet over 60 år og den teller nå 102 navn (!), både nålevende og folk som har gått bort. Fra denne satte vi så opp en liste med personer vi visste befant seg i nærområdet og som vi ville invitere. Invitasjonen omfattet både nåværende ansatte ved akustikkmiljøet ved SINTEF og NTNU, og personer som i kortere eller lengre perioder har hatt tilknytning til akustikkmiljøet. Vi valgte bevisst å ikke invitere personer utenbys, da vi hadde begrenset med plass der arrangementet skulle foregå.  

Siden innvielsen i 1965 foregikk i akustikkhallen på NTH (den gangen) med nærmere 70 personer til stede ønsket Sara og jeg å avholde jubileet på samme sted. Det viste seg ikke å være så enkelt. Ved en henvendelse til rette person på institutt for elektroniske systemer ved NTNU, der vi orienterte om våre planer, ble disse raskt avslått med begrunnelse om asbest i området, manglende rømningsveier og generelt forbud om kaffeservering i universitets lab-områder. Etter litt diskusjon fikk vi til slutt lov til å samles i hallen for taler og omvisninger, med påfølgende kaffe og kaker i et egnet nytt rom i enden av C-blokka.

Så til selve jubileet:

Nærmere 40 personer takket ja til å komme. Det omfattet «veteraner» som bl.a. Svein Strøm, Sverre Stensby, Jarle Svean, Jan Tro, Olav Solbakken, Inge Carlsen, Kjell Nordmark, Gunnhild Oftedal og ikke minst Ulf Kristiansen, som eneste tilreisende fra Oslo. Men også gamle kjente fra staben kom, som Berit Øverli, Randi Ulvang, Ragnhild Helgetun og Oddlyn Ødegård.

Sara ønsket velkommen og deretter framførte en «veterangjeng» bestående av Truls G, Idar, Jarle, Odd, Jan, Truls B og «nykommer» Sara en litt omskrevet versjon av Kanskje Kommer Kongen.

Tre grunner til valg av denne sangen:

1) Kongen kom jo i 1965 og kanskje kom kongen denne gangen også (?)

2) Sangen er selvsagt skrevet av Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Gustav leverte diplom på akustikk i 1972 (35 sider (?), og med illustrasjon av Øystein – men diplomen er forsvunnet fra arkivet – var i en periode på Jan sitt kontor..)

3) Jan Tro var konduktøren i Knutsen og Ludvigsen-universet på de første platene og selv om han ikke sang på originalen, så deltok han jo denne gangen.

Etter sang, holdt jeg en kort innledning om bakgrunnen for dette jubileet, inkludert arbeidet av Helmer Dahl som ledet fram til etableringen av Akustisk Lab og med noen utvalgte bilder fra åpningen i 1965. Så fulgte en videohilsen fra dagens direktør for SINTEF Digital, Trond Runar Hagen som la vekt på miljøets bidrag til etablering av nye bedrifter.

Odd Kr. Ø. Pettersen ga en oversikt over bidragene fra akustikkmiljøet til konsulentbransjen (bla. Kilde Akustikk, Brekke & Strand, SINUS) og til spin-offs som f.eks. NACRE, SILENCE, DEAMP, NOMONO, MINUENDO, OCAS og SENSIBEL. Men viktigst var kanskje hans omtale av Asbjørn Krokstad og hans betydning for miljøet. Ikke bare for romakustikken, konsertsaler og den egentlige lederen av Akustisk Lab i de første 15-20 årene, men også utviklingen av verdens første digitale høreapparat. Men den kommersielle suksessen uteble, da vi manglet (som vanlig) et finansielt og industrielt miljø til å ta dette ut i markedet. Det gjorde jo i stedet bla. danskene (Oticon).

Så fulgte orientering fra både Guillaume Dutilleux og Peter Svensson om dagens NTNU-aktiviteter knyttet til utdannelsen av framtidens akustikere. I løpet av sommeren vedtar NTNU forhåpentligvis et nytt 2-årig internasjonalt masterprogram i «sound and vibration». Det skal ha 20 studieplasser og det forventes at det blir dominert av norske studenter. Studentene vil trenge en bachelorgrad i elektronikk, fysikk, byggingeniør, maskiningeniør, eller evt. andre teknologi-program med tilstrekkelig bakgrunn i fysikk.

Dagens leder av akustikkgruppa ved SINTEF, Stian Husevik Stavland ga en kort orientering om organisering av og aktiviteter ved gruppa i dag.

Til slutt fikk vi besøk av den nye dekanen på IE-fakultetet Thomas Tybell og som overbrakte en hilsen til akustikkmiljøet fra ledelsen på NTNU.

Etter de formelle talene, ble vi delt opp i 3 grupper som fikk en omvisning i hallen (med lydrommene), der det har skjedd relativt store fysiske endringer, i en nyere auraliseringslab i 1. etg. i B-Blokka og i et nyrenovert ekkofritt rom. Godt fulgt opp av guidene, Martin Landrø, Guillaume og Peter.

Til slutt samlet alle seg til kake og kaffe i 3.etg. i C-blokka. Her stod 2 pyntede kaker klare (se bilder).

Jeg hadde satt sammen en billedkarusell fra «gamle» dager som ble vist på skjerm, samt at det lå framme både album og utklipp fra aviser fra den berømmelige turen til kirka på Harøy utenfor Molde sommeren 1977 for å hente orgelpipene som vi har hatt glede av siden, både som «Organum Humanum», til undervisning og til veggpynt.

Det var på forhånd oppfordret til bidrag fra tidlige ansatte med historier av ulike slag og her kom selvsagt Inge Carlsen til sin rett. En vanvittig historie om hvordan han på telefon utga seg som en ansatt fra flyselskapet, og der han fikk Magne Kringlebotn til å forsøke å smugle et instrument med seg på flyet over til USA (han skulle på konferanse) fordi han tilsynelatende hadde vært for seint ute med tollklarering.. Og hvordan Inge nesten skremte livet av Øyvind Lervik da han gjemte seg under kontorpulten hans en tidlig morgen og glefset til som en hund. Det samme gjorde han mot Edith Berg (hun tilga ham aldri!) og Jarle Svean (Inge gjemte seg i heisen).

Truls G bidro også med artige historier bla. fra FASE84-konferansen i Sandefjord der to russere var mer opptatt av når bussen gikk til Horten og også prøvde seg på å ta med manualen til den nye 830-analysatoren fra Norsonic (manualen lå godt skjult, og var ikke ment for utdeling). Heldigvis ble de stanset i trappen ned fra utstillingsområdet og måtte slukøret gi fra seg «byttet». Truls mintes også med glede åpningen av ICA-94 i Olavshallen med Brazz Brothers. Etter åpningssekvensen skulle alle deltakerne bevege seg opp til Studentersamfundet. Det stod et par busser tilgjengelige for de som følte for å bli fraktet opp (japanere gikk rett på bussen), mens vi andre gikk i tog a-la 17 mai, med et innleid skolekorps foran. Da japanerne så hva som var i gang, var de raskt til å komme seg av bussen og slå følge med oss andre. På forhånd hadde vi søkt politiet til å få gå opp Kjøpmannsgata og over Bakklandet opp til Samfundet. Det var ingen problem, og vi fikk selv ansvaret for å stanse og dirigere trafikken. Ikke en politimann å se under marsjen. Dette kunne vel bare ha skjedd i Norge…

Da akustikkgruppa ennå var samlet i B-blokka på Elektro på 80-tallet, hadde de fleste 2-mannskontor. Men det var ett unntak (bortsett fra enmannskontorene til professorene og Trampe Broch), nemlig «Oasen» som lå i 2.etg. Her delte Truls G, Jarle S, Gunnhild O, Sverre S og Jan T det som i dag ville vært kalt et kontorlandskap. Grønne planter var nok hovedårsaken til oppnavnet til kontoret. Nå, bortimot 40 år seinere var hele Oasen igjen samlet. På bildet ser vi dagens gjeng, som har holdt seg godt. Jan, Jarle og Sverre er pensjonister på heltid, mens Gunnhild stadig er tilknyttet NTNU og Institutt for elektroniske systemer. Truls G har jo for snart 2 år siden passert 80 år, men «Store Truls» er stadig aktiv som timeansatt på SINTEF (og deler kontor med «Lille Truls» som også er timeansatt, men som ikke har tenkt å være her like lenge som sin navnebror.)

Kort oppsummert, så må jubileet sies å ha vært svært vellykket. Mange koste seg med gjensyn av gamle kolleger og over å få et innblikk i dagens aktiviteter ved SINTEF og NTNU og ikke minst alt som vi har bidratt til over de 60 årene siden innvielsen av Akustisk Laboratorium. Mye å være stolt av her!

Så spørs det om det blir noen feiring igjen om 60 år….